2020年10月13日 星期二

紐約都有大峽谷?Letchworth State Park紐約兩日遊

如果你係住喺紐約,或者將來會來紐約,而你又想睇大峽谷,但又唔想飛去西岸,就一定唔好錯過呢個文章。因為我會介紹紐約州一個叫做美國東方大峽谷嘅地方,佢就係Lechworth State Park。


響呢個兩日一夜嘅Letchworth大峽谷自由行旅程,我會用Google Pixel 4a Vlog住去影相同拍片留低旅行記錄,影片以1080p30拍攝,收音就用Instamic Pro外置收音。如果大家對呢部電話有興趣,呢篇文都應該可以俾你睇到佢嘅影相質素。


我仲會響文章尾段加入呢一個州立公園嘅資料,同埋少少遊園嘅心得供大家參考。


如果大家鍾意睇片,可以直接睇我呢條YouTube片介紹有關呢個公園嘅風景:






明明就係玩一個公園,點解叫做紐約兩天遊呢?因為由NYC揸車過嚟要五個鐘頭左右,即日來回會好趕,所以最好中途搵個地方瞓一晚,文章尾段我會建議響邊度搵酒店。


揸車會途經多個中途停泊站,差唔多日落時間太陽光顏色好柔和,就影咗幾張相,你睇到Google Pixel 4a直出嘅相真係幾靚



美國嘅貨車都係呢種屙柏文嘅類型,其實都幾鬼型。



Mount Morris Dam

當日我係由Mount Morris入口進入園區,所以第一個景點就係Mount Morris Dam,可以離遠觀望個峽谷,老實講冇乜嘢睇,可以去個廁所就繼續出發。



呢個公園好大,一般都係揸車沿着Park Rd馬路玩,今次我就由北向南玩,頭一半行程都冇乜特別,都係一啲觀景台之類嘅,但尾段會越來越正,你可以留意一下。


Gardeau Overlook觀景台

呢個觀景台唔響主馬路旁邊,要特登揸一段仔入去,所以比較少人。



可以望到呢個公園條主要河流Genesee River,但有啲遠,之後有幾個景點可以好近望到。



Tea Table觀景台

呢個觀景台就叫做Tea Table,除咗可以近距離望到Genesee River之外,開始見到少少峽谷,觀景台上面仲有唔少枱櫈,加上樹陰同廁所,非常適合來野餐。



觀景台附近都有呢啲石壆,如果你帶腳架過嚟影相,都會好方便,因為可以擺上去。



畫面左上角就可以睇到峽谷形狀



Wolf Creek

呢度仲有條河仔,好多樹陰,又係野餐嘅好地方,或者影下慢快門流水





我去嗰時係2020年8月中,水溫都唔係凍



Snake Hill Overlook觀景台

呢度開始睇到峽谷岩石嘅層次



另外呢度可以睇到好多雀鳥,有指示牌介紹唔同嘅雀仔,我當日去睇到好多麻鷹,我段YouTube片都有影到佢哋,有興趣可以去睇吓。



我就係咁,架車揸到去邊,停到邊,玩到邊,絕對係一種好hea嘅玩法!



Great Bend Overlook觀景台

個人認為呢個係觀賞峽谷最靚嘅觀景台,同真大峽谷附近個馬蹄灣有少少相似,但規模細好多。



Google Pixel 4a得一個鏡頭,唔係好夠Wide,但影出嚟啲相嘅顏色係幾好嘅



對部Pixel 4a手機有興趣可以睇下呢段開箱片:)


好,繼續遊園。條河喺呢個位會轉一個彎,呢個觀景台就係因此命名嘅。




同之前個觀景台一樣,呢度都有好多麻鷹㗎




一直往南走去到咁上下就會進入瀑布區,多咗瀑布,少咗峽谷。


Lower Falls瀑布

下瀑布係園區裏面唯一一個真係要行嘅景點,因為泊車位唔響瀑布隔離。見到呢個牌記住往左行,其實唔難行,但對某一啲美國人來講係會有啲辛苦,對香港人來講濕濕碎。




因為只不過係行呢一啲樓梯。




見到呢舊石同埋河水,代表下瀑布就喺附近。




落樓梯去石橋之前,呢個位就係影Lower Falls瀑布最好嘅位置。



拉Wide少少俾大家睇吓,反而之後條石橋冇乜嘢影到。所以行埋一邊用石壆放好部相機,Zoom埋去就啱晒


上返樓梯,再向前行少少就見到瀑布嘅觀景台,但係佢係廢嘅,因為有一大半會比啲草同個斜坡遮住,所以響之前個樓梯位影係最靚嘅。




去到啱啱嘅觀景台之後,我建議沿路折返,因為繼續向前行,雖然都可以折返返去原先個分叉路,但係要上一條超級長命斜,唔建議。


Inspiration Point觀景台

呢個觀景台一定要來,因為一次過可以睇到Middle Falls中瀑布同Upper Falls上瀑布,有遠攝鏡嘅話就係時候攞出嚟。




呢個園區嘅指示牌好清晰,介紹得幾好,段文字唔會太長又易明,抵讚。但話時話,佢呢張下瀑布嘅相究竟係點影嘅呢?知道嘅話留言話我知呀。


其實由Tea Table觀景台直到Upper Falls上瀑布,係有一條行山徑連貫住嘅,所以如果鍾意行山嘅朋友,可以跟着粉紅色標記一路行一路觀光。





Glen Iris Inn旅館

園區裏面唯一一間餐廳同埋酒店,響正Middle Falls中瀑布隔離,幾方便。



由旅館對出草地望出去,就會見到呢個畫面。可能要遷就尊貴嘅住客,中瀑布旁邊係有射燈,應該係夜晚照亮條瀑布俾啲旅客去睇嘅。因為我冇試過留到去夜晚所以冇睇過,唔知靚唔靚。


冇錢住酒店嘅,園區都畫咗呢個觀景台出嚟,俾你近距離去欣賞個瀑布,響呢個位用手機影fit晒,仲可以響石壆上面放支腳架,用手機用慢快門影到佢一匹布咁樣,又或者開慢動作去影瀑布,我就選擇咗開慢動作,我條YouTube片有得睇😅



Upper Falls瀑布

同中瀑布共享同一個停車場嘅就係Upper Falls上瀑布喇,瀑布前面有唔少觀景位俾你去影相,而瀑布上面仲有條鐵路橋,如果咁啱遇到有火車經過,應該會幾靚。


相比起中瀑布,你同上瀑布嘅距離係會有啲遠,最好有遠攝鏡頭



雖然車程有啲長,但呢個州立公園絕對值得過嚟睇吓,而且附近仲有好多其他景點可以玩幾日,呢段時間冇得出國,可以考慮過嚟玩。


Google Pixel 4a 香港人實測當Vlog相機用,我對呢部Google Pixel 4a 評價係機身細,影相靚,拍片一般般,唔夠wide,顔色唔錯。


Letchworth State Park NJ: https://goo.gl/maps/HnnpRW4o1TtwX6hy9


最後同大家分享吓4個小小心得,等大家下次嚟玩得輕鬆啲:


  1. 建議由南邊向北邊玩好啲,上午人少啲,睇瀑布會冇咁迫,如果你會行山玩,去到GreatBend Overlook觀景台就啱啱好5:00左右,日落時分果一度會好靚
  2. 下晝五點到第二日朝頭早九點入園區係免費嘅,其餘時間一部車收$10,九點前,或五點後陽光比較柔和,影相拍片會仲靚啲,但陰影會多啲。
  3. 雖然有好多個觀景台,但唔少景點同觀景台距離都有啲遠,淨係用手機唔係太夠,帶得Zoom嘅相機會,影到多好多嘢。
  4. 記住帶一對唔怕污糟嘅行山鞋,你見到我啲相都係陽光普照,其實我之後再去一次,係啱啱落完雨,行到去下瀑布嗰時,好似玩緊泥漿摔角咁樣,我朋友啲靚波鞋污糟晒。
  5. 如果你由曼克頓過嚟,我建議你響Corning NY搵間酒店住,因為嗰度比較乾淨,酒店多餐廳又多,而且順路。


鍾意呢段文章嘅,記住幫我分享出去,我之後仲會介紹其他美國紐約附近嘅景點,有興趣嘅話可以響Ublog或者下面嘅社交媒體follow我。


我係大男孩,下次見拜拜。


大男孩Youtube

http://www.youtube.com/hkbigboy

大男孩Instagram

http://www.instagram.com/hk_bigboy

大男孩Blogger

https://hkbigboy.blogspot.com/

大男孩Facebook

http://www.facebook.com/hkbigboy

沒有留言:

張貼留言