2013年12月12日 星期四

【Weekend拍什麼?】來大棠睇紅葉啦喂!

11月上Facebook,有無被朋友響日本韓國啲紅葉洗板呢?無假,或長期糧尾的您係唔係好心傷呢?如果係,去元朗大棠走翻轉,可能幫到您治療一下。

為o左響香港影到紅葉,您可以去到盡?


因為大棠,真係無雷公咁遠啊救命。政府都講到明,交通不便先可以避免太多無謂人去郊野公園,咁先可以保護環境,呢種做法對與錯?每個人心裡都應該有個答案...


上次o黎大棠已經吸係10年o既事, 當時朋友畢業,我們竟然來了這裡拍畢業照,回想起來都覺得自己當年都幾痴線。

呢次我在12月的星期天上午來這裡,停車場在早上8點半就已經爆滿,而且旅遊巴的位置都被泊滿了私家車。要乘搭公共交通工具來的話,有以下兩個選擇:

-港鐵巴士K66(朗屏 – 大棠)朗屏西鐵站上車,大棠山道落車,車程大約45分鐘。
-紅Van(元朗 – 大棠)元朗千色廣場附近上車,在大棠山道落車,車程大約30分鐘。 

山場水遠入到嚟,當然唔會令你失望。

落車位置只不過是在大棠山道的路口,即係落車後仲要跟著車路往上行,行半個鐘左右啦,就會來到這個閘口位置。裡面是禁區,醒目o既您就會諗搭的士,我就唔建議喇,好日都唔outdoor吓,再睇睇自己個肚腩,都係行下算把啦。


入到去都係繼續行....


繼續行...

間中見到人影吓樹...

 終於見到個似o的樣o既路牌喇,有兩片葉子又幾盞鬼播。

都o係繼續行...

行到呢道,請取道田夫仔(個名貢怪o既...)

開始有o的料到!明眼人一睇就知道係重手加Saturation後的效果。

行到呢個位,好多攝影人開曬腳架影緊相,好神心好早啊!但其實得一棵算o係紅o的o的啦。

就o係呢棵!

向上影影到悶,決定用支單腳架『對』個cam上去影!

效果又唔錯啊。

角度同平時好唔同。

呢位哥仔真識貨,賞楓!

沿途都有不少變紅的,當然比人圍啦!有些朋友仔就無乜公德心了,背倚樹幹,氣定神閒咁影,最衰買唔到路姆西,如果唔係....

最後行到呢度,太陽就出來,收貨!

條路其實好易行,又唔算長,適合一家大細來玩玩。只需要小心單車,話晒都o係條越野單車徑,人o地都係半個主場,大家將就o下啦。

其實呢度果o的叫楓香,同楓樹唔同o架!所以題目叫睇紅葉,而唔o係睇楓葉,想睇漫天楓葉,買機票i啦喂:p

如果喜歡大男孩的文章,就Add我Facebook啦

5 則留言:

  1. WHOA~ 真係好靚!希望下次可以去到睇。唔知最佳嘅賞楓係幾時呢?

    回覆刪除
    回覆
    1. 現在就是最佳時間。上個禮拜去還有很多未紅啊

      刪除
  2. 我上星期日都同舊同事去咗,超多人呢~~

    回覆刪除
  3. 有心之作, 好靚, 多謝分享

    回覆刪除